Pomoc techniczna, Porady

Ciasto drożdżowe: wsad 10 kg

Surowce:

  • mieszanka piekarnicza 300 g

  • woda 2500 g

  • mąka pszenna 5500 g

  • mleko cukiernicze 240 g

  • margaryna 800 g

  • cukier 800 g

  • drożdże 250 g

  • cukier waniliowy (lub esencja waniliowa i cukier) 70 g

razem 10460 g
straty 460 g
wydajność 10000 g

Wykonanie:
rozczyn: mleko cukiernicze rozpuścić w 1600 g wody, podgrzać do temp. 40°C, dodać drożdże, 100 g cukru, 1000 g maki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia
masa jajowa: mieszankę piekarniczą rozpuścić w 900 g wody, dodać cukier i sól, całość wymieszać
ciasto: masę jajową wlać do wyrośniętego rozczynu, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, margarynę rozpuścić i wlać do ciasta, całość ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

 

 

Szarlotka na kruchym cieście: Wsad 10kg

 

Surowce:

     • mieszanka piekarnicza 36g

     • mąka pszenna 1470g

     • woda 108g

     • margaryna 930g

     • cukier puder 480g

     • proszek do pieczenia 20g

     • jabłka prażone 6000g

     • krem budyniowy 1500g

razem: 10544g

straty:544g

wydajność:10000g

Wykonanie:

Masa jajowa: mieszankę jajową rozpuścić w wodzie i dobrze wymieszać. Ciasto:  Margaryne wyrobić z cukerm pudrem, dodać masę jajową, mąke z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Masa jabłkowa: Krem budyniowypołączyć z jabłkami i wymieszać. Masę jabłkową połozyc na podpieczony spód krychy i posypac kruszonką.

 

 

Smacznego!!!