Ciasto drożdżowe: wsad 10 kg
Surowce:
-
mieszanka piekarnicza 300 g
-
woda 2500 g
-
mąka pszenna 5500 g
-
mleko cukiernicze 240 g
-
margaryna 800 g
-
cukier 800 g
-
drożdże 250 g
-
cukier waniliowy (lub esencja waniliowa i cukier) 70 g
razem 10460 g
straty 460 g
wydajność 10000 g
Wykonanie:
rozczyn: mleko cukiernicze rozpuścić w 1600 g wody, podgrzać do temp. 40°C, dodać drożdże, 100 g cukru, 1000 g maki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia
masa jajowa: mieszankę piekarniczą rozpuścić w 900 g wody, dodać cukier i sól, całość wymieszać
ciasto: masę jajową wlać do wyrośniętego rozczynu, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, margarynę rozpuścić i wlać do ciasta, całość ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Szarlotka na kruchym cieście: Wsad 10kg
Surowce:
• mieszanka piekarnicza 36g
• mąka pszenna 1470g
• woda 108g
• margaryna 930g
• cukier puder 480g
• proszek do pieczenia 20g
• jabłka prażone 6000g
• krem budyniowy 1500g
razem: 10544g
straty:544g
wydajność:10000g
Wykonanie:
Masa jajowa: mieszankę jajową rozpuścić w wodzie i dobrze wymieszać. Ciasto: Margaryne wyrobić z cukerm pudrem, dodać masę jajową, mąke z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Masa jabłkowa: Krem budyniowypołączyć z jabłkami i wymieszać. Masę jabłkową połozyc na podpieczony spód krychy i posypac kruszonką.
Smacznego!!!